Mimar Sinan, Işılay Saygın Sokağı No:25, 35000 Konak/İzmir

VARİKOSEL

varikosel-1

varikosel nedir?

Varikosel, haya (skrotum) içindeki şişmiş ve genişlemiş damarların oluşturduğu bir rahatsızlıktır. Temel olarak bacaktaki varislere benzer. Bu şişmiş damarlar, testislerin(skrotum) toplardamarları olup; testisten kirli kanı taşır.

varikosel kimlerde görülür?

Varikosel genç yaş grubunda daha çok rastlanılan bir rahatsızlıktır. 10 yaşından önce nadiren görülmekle beraber adelösan dönemle beraber görülme sıklığı artmaya başlar. Çoğunlukla tek sol tarafta olmakla beraber bzen sadece sağda veya çift taraflı da olabilir.

varikosel neden oluşur?

Varikoselin oluşma sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Genç erkeklerde hızlanmış cinsel organ gelişimi ile alakalı olabileceği öne sürülmektedir.

varikosel ne gibi yakınmlara neden olur?

Varikosel genelde ağrısız olmaktadır. Çoğunlukla çocuk sahibi olmakta problem yaşayan çiftler araştırılırken muayenede veya ultrason tetkikinde saptanır. Bazen hastalar kendilerini muayene ederken, ele gelen şişlik sebebiyle de başvurabilmektedir.

varikosel ne gibi sağlık sorunlarına yol açar?

Varikosel en çocuk sahibi olamamak (kısırlık) ile ilişkilidir. Genelde testisin ısısını arttırıp üreme hücrelerini (sperm) bozduğu için sorunlara neden olduğu düşünülmektedir. Varikosel, etkilediği testisin küçülmesine (atrofi) de neden olabilmektedir.

varikosel tanısı nasıl konur?

Elle muayene ile konur. Tanıyı desteklemek için renkli ultrasonografi istenebilir ancak altın standart muayenedir.

varikosel tedavisi kimlere önerilmektedir?

Şiddetli ağrısı olanlar, testis(skrotum) boyutu küçülenler ve kısırılık problemi çeken erkeklerde tedavi önerilir.

varikosel tedavisi nasıl yapılır?

Varikosel tedavisi temelde cerrahidir. Genişlemiş damarlar bağlanıp kesilir, böylece testisten kanı sağlıklı damarlar daha fazla boşaltmaya başlar. Ameliyat genelde küçük bir kesi ile yapılır.

varikosel ameliyatı sonrası ne gibi sorunlar görülebilir?

Varikosel ameliyatı sonrası testis etrafında sıvı toplanabilir (hidrosel), testis küçülüp daha az işlevi yerine getirebilir. Ancak istenmeyen durumların (komplikasyon) görülme sıklığı oldukça azdır.

varikosel ameliyatı sonrası ne zaman çalışabilirim?

Ameliyat sonrası 2 gün sonra gündelik aktiviteler yapılabilir. dönebilir. Daha ağır fiziksel aktivitelere (egzersiz gibi) 2-4 hafta sonra başalanabilir. Ameliyat sonrasına özel külotlar testislerdeki(skrotum) basıncı hafifleterek ağrıların daha az hissedilmesine yardımcı olabilir.

Semen analizi ile sperm kalitesindeki iyileşmelerin görülmesi ameliyattan birkaç ay sonra gerçekleşecektir. Çünkü yeni spermlerin gelişmesi yaklaşık 3 ay sürer.