İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) Nedir?
Prostat mesanenin hemen altında bulunan, üretra denilen idrar kanalını çepeçevre saran bir salgı organıdır. Sadece erkeklerde bulunur ve…. Sadece erkeklerde bulunur ve meninin sıvısını üretmektedir. Normalde 15-25 milimetre (mm) civarında bir hacme sahiptir. Daha yüksek boyutlara ulaşması iyi huylu prostat büyümesi (Benign Prostat Hiperplazisi – BPH) olarak adlandırılır. Prostat İzmir de bulunan hastanemizde tedavisi verilmektedir.
BPH’nin Prostat Kanseri’nden Farkı Nelerdir?
Prostat bir organ ismi olmasına rağmen, toplumda hem prostat kanserini hem de BPH’ni anlatmak için hastalar “prostat” kelimesini kullanılmaktadır. İki hastalık birbirinden tamamen ayrı hastalıklardır. BPH’den prostatın boyutunun artması ve hastaların buna bağlı sorunlar yaşaması anlaşılmalıdır.
BPH’nin Bulguları Nelerdir? Yaşantıya Nasıl Etki Eder?
BPH’de temel olarak sorun prostatın büyüyerek içinden geçen idrar kanalını (üretra) bası yaparak tıkaması ve idrar akışını zorlaştırmasından ileri gelmektedir. Buna bağlı olarak hastalarda zayıf işeme, kesik kesik idrar yapma ve çatallı işeme gibi problemler görülür. Mesane kolayca boşaltılamadığı için idrarı tam boşaltamama hissi, sık idrara çıkma ve gece idrara kalkma (nokturi) görülebilir. İlerleyen zamanda mesanenin çalışma düzeni de bozulabilir ve idrar hissi kaybolabilir. Prostat İzmir de bulunan hastanemizde tedavi hizmeti vermekteyiz.
BPH Niçin Oluşur?
BPH’nin kesin olarak nedeni ortaya konamamıştır. Ancak erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron etkisi ile yaşlandıkça prostat büyümektedir. Ayrıca genetik ve çevresel faktörlerin de BPH oluşumunda rol oynayabileceği söylenebilir.
BPH Tanısı Konur?
BPH tanısı üroloji doktoru tarafından tıbbi öykü (anamnez) alınıp muayene yapıldıktan sonra, laboratuar ve görüntüleme testleri yardımıyla konur.
Kullandığınız ilaçlar, ek hastalıklarınız, yaşam tarzı alışkanlıklarınız listenir.
Kanserli dokular oldukça sert ve yüzeyi düzensiz dokular olarak muayenede kendini belli edebilirler.
Kan testlerinde böbrek fonksiyonlarınız ve prostat spesifik antijen (PSA) düzeyleriniz ölçülür. İdrar testi yapılması genelde önerilmektedir. Prostat İzmir de bulunan hastanemizde tedavi hizmeti vermekteyiz.
BPH için ameliyat olduktan sonra hastaları neler bekler?
BPH için yapılan girişimlerde eğer kapalı (endoskopik) ameliyat yapılmışsa hastaların sondası 1 ila 3 gün, açık ameliyat yapılmışsa 3 ila 7 gün içinde alınmaktadır. Hastalar ameliyat sonrası eğer kullanıyorlarsa prostat ilaçlarını bırakabilirler. Ameliyat sonrası istenmeyen yan etkiler (komplikasyon), idrar kaçırma ve sertleşme bozukluğudur ancak prostat kanseri ameliyatının aksine bu moral bozucu yan etkiler BPH ameliyatından sonra çok daha seyrek görülür (kabaca %3’ten az, tecrübeli ellerde çok daha nadir). BPH’ın nüks etmesi genelde beklenen bir durum değildir ancak 10-15 senelik süreçte nadiren de olsa gerçekleşebilir, HoLEP ameliyatından sonra ise genelde nüks görülmez.. Ameliyat ve ameliyat sonrası dönemin genel olarak hastalar için komforlu geçtiği söylenebilir.