Penis Kanseri (veya diğer bir değişle penil kanser) erkek üreme organı olan peniste kontrolsüz, kötü huylu hücre çoğalmasına verilen addır. Nadir görülen bir kanser türü olup yaşla birlikte görülme sıklığı artmaktadır.
Penis kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak sünnet olmamış erkeklerde, fimozis geçmişi olanlarda, HPV enfeksiyon öyküsü olanlarda, liken skleroz rahatsızlığı olanlarda, cilde ışın (PUVA) tedavisi alanlarda risk daha fazladır.
Sigara kullananlarda, bir çok partneri olanlarda da penis kanseri daha sık görülmektedir.
Penis kanseri çoğunlukla penis derisinde görülür. Hastalar görünüşünü iyileşemeyen bir yaraya veya döküntülü bir hastalığa benzetebilirler. Akıntı, kötü koku, kanama, deride sertleşme, kabuklaşma olabilir.
Penis ve genital bölge ile ilgili şikayetler ve muayene olmak hastalarda kaygı ve gerilim yaratabilmektedir. Ancak penis kanserinin erken döneminde tedavi şansı daha yüksektir ve ilerlemiş hastalıklar çok daha ağır seyreder. Bu sebeple şüpheli bir durumda bir üroloğa başvurmaktan çekinilmemelidir. Ayrıca bazen bulgular cinsel yolla bulaşan hastalıklarla karışabilir, uygun tedavi sorunun hızlı çözülmesini sağlayabilir.
Penis kanseri ilerlediğinde kilo kaybı, kemik ağrıları, halsizlik gibi şikayetlere sebep olabilir.
Penis kanserinin tanısı farklı şekillerle konabilir. Bazen penis derisi üzerinden parça alınarak (biyopsi) kanser saptanırken bazı hastaların lenf düğümlerinden sıvı çekilerek de tanı konulabilmektedir. Ultrason, tomografi gibi görüntüleme yöntemleri de tanıya yardımcıdır.
Penis kanseri çoğunlukla ameliyatla tedavi edilir. Ancak lezyonun büyüklük ve kanserin yayılım durumuna göre tedavide değişiklikler olabilir. Daha erken evrelerde sadece sünnet derisinin alınması veya sadece penis başının alınması (glansektomi) yapılabilecekken, daha ileri dönemde penisin bir kısmının (parsiyel penektomi) veya tamamının (total penektomi) alınması önerilebilinir.
Tedaviye lenf nodlarının çıkarılması, kemoterapi ve/veya radyoterapi eklenebilir. Lenf bezlerine veya başka organlara sıçrama durumda tamamen tedavi olma şansı yok denecek kadar azdır. Erken evrede yakalanan kanserlerde penis dahi korunabilmektedir ve bu hastalar normal cinsel yaşantılarına devam edebilirler.